2019-07-05 09:46Nyheter

TechBuddys medverkan i Almedalsveckan 2019

Almedalsveckan börjar lida mot sitt slut och lugnet lägger sig över Visby. Det har varit en hektisk men fantastisk vecka för TechBuddy. Vår VD och grundare Tahero Nori och Ishtar Touailat, vår Head of AI and Innovation har båda varit med i flera spännande paneler och diskussioner och våra tekniker har tillsammans med Telia varit på plats för teknisk support. 

Här nedan har vi sammanfattat kort de olika seminarier, paneler och debatter som Tahero Nori och Ishtar Touailat deltagit i, samt andra aktiviteter som TechBuddy varit involverade i.


Telia + TechBuddy = <3

Våra Buddies Jonas, Robert och Zvonimir i Visby.

Precis som föregående år har TechBuddy och Telia fortsatt sitt samarbete i Almedalen. Genom hela veckan har besökare och företag tagit hjälp av våra Buddies på plats och fått hjälp med teknikstrul. Dessutom har vi bjudit på fritt WiFi. 

 

Tahero Nori - Inspiratör i de globala målen

Tahero framför sin bild på UNDPs utställning i Almedalen.

Tahero framför sin bild på UNDPs utställning i Almedalen.

Tahero med TechBuddy har valts av UNDP Sverige som en av 17 inspiratörer för 2030-målen för hållbar utveckling. Målen har gjorts för att ta itu med extrem fattigdom, ojämlikhet, hållbarhet, fred och anständigt arbete. Tahero har valts till inspiratör under kategori 8 - Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt. 

På TechBuddy driver vi gigekonomin med anständigt arbete där goda arbetsförhållanden för våra medarbetare ligger i större fokus än vår affärsidé. Vi utmanar stora institutioner och har, redan i Sverige, redan skapat mer än 25 000 arbetstillfällen.

 


1 Jul

Vad krävs för att vara en banbrytare och hur får vi fler av dem i Sverige? Breakit, Play'n GO 

Hur får vi fler banbrytare i Sverige? 

I seminariet kom medverkande fram till att ledarskapet spelar stor roll i att medarbetare ska utvecklas till banbrytare. Det nya ledarskapet sattes i ord av Ishtar:

"Autenticitet är det nya svarta. Att våga vara sårbar är det nya ledarskapet".

 

Vilka innovationer kommer när vi ger 5g till entreprenörer? Ericsson, Techarenan

Tahero på Techarenan och Ericssons seminarium om 5G.

5G är snabbare än internet och kommer vara ett viktigt verktyg i nya företag och affärsidéer. Här talade Tahero Nori om hur 5G kan förbättra samhället. Antalet uppkopplade enheter i Sverige ökade med 34% mellan 2017 och 2018. Ju snabbare utvecklingen sker, desto större risk att många människor i samhället hamnar i teknisk underklass. 

 

Innovativt ledarskap: Så rustar du för framtidens utmaningar som ledare. Dagens industri, Jusek, CivilekonomernaDagens industris seminarie om innovativt ledarskap. Ishtar på scen med resterande medverkande.

Dagens industris seminarium om innovativt ledarskap. Ishtar på scen med resterande medverkande.

De medverkande i seminariet talade om hur viktigt det värderingsdrivna ledarskapet är. Jämställdhet, mångfald och inkludering ska genomsyra det dagliga arbetet. Ett kontroll och detaljstyrt ledarskap är däremot något att undvika.

“Man måste lita på sina medarbetare. De få gånger jag har kontroll- och detaljstyrt har jag tappat mina arbetare” säger Ishtar.


2 juli

Hur säkerställer vi rättvisa och jämställdhet när besluten flyttas till robotar? Dagens industri, Knowit

Vad blir konsekvenserna när fler och fler beslut tas av robotar? Hur påverkar det rättvisa och jämställdhet?

”Majoriteten av alla produkter och tjänster i dag, vare sig det är AI eller någon annan teknologi, är skapat för män, men som är gjorda för kvinnor och män. Hela produktledet och värdekedjorna behöver man diskutera för att kunna få bort och eliminera risker för partiskhet.” menar Ishtar Touailat. 


3 juli

Kan svenskarna tänka sig AI-politiker och robotpoliser? Sigma IT Consulting

Ishtar börjar panelen genom att diskutera huruvida det ens är möjligt med AI-politiker och robotpoliser. Hennes svar? Ja - tekniskt sett. Nej - kommersiellt sett. 

“I Sverige har vi väldigt tydliga etiska riktlinjer som vi står fast vid. Problemet är att vi inte har det universellt”. Oroligheterna ligger i reaktionen när den finansiella sektorn och sjukvården möts. 

 
Säkerhetsbrister, grabbövervikt och jobb som försvinner – kan vi lita på IT-branschen? IT&Telekomföretagen

 

IT&Telekomföretagen

Kan vi lita på IT-branschen? Ishtar Touailat på IT&Telekomföretagens seminarium om ämnet.

I seminariet diskuteras den bristande jämställdhet branschen har samt vilken kompetens som kommer att behövas i framtiden. 

“Vart har vi kvinnorna? I HR, admin eller kommunikation. Vi måste tvinga in dom i hela ledet. Då måste vi titta i - hur homogent är det i hela ledet? Väldigt homogent. De kommer från en och samma skola, en och samma bransch, en och samma bakgård.”

I framtiden ser Ishtar att stor fokus bör ligga på att lära den yngre generationen “Future skills” för att rusta upp den framtida arbetskraften. Dessa färdigheter är bland annat snabbrörlighet, agilitet och förmågan att samverka med olikheter.  

 

Vision 2030: Hur ska det finnas jobb till alla, och hur kan AI bidra? ABB AB

Tahero tillsammans med resterande medverkare i ABB ABs seminarium.

En fråga som ställdes efter seminariet var vad man kan göra för att fler personer ska kunna vidareutveckla sin förmåga att höja sin tekniska kompetens. Tahero svarar att inkludering och demokratisering av möjligheter är det allra viktigaste; co-ownership och co-partnership. Även att ge personer en första, andra och tredje chans är viktigt. 

Se hela videon och de andra medverkandes svar här.

 

Livslångt lärande för alla – men vad ska vi lära oss och hur? Företagsuniversitetet, Chef

Ishtar Touailat på scen med Jonas Hellermark.

Ishtar Touailat på scen med Jonas Hellermark.

I sitt seminarium tillsammans med Johan Hellermark, VD och grundare av Sana Labs, förklarar Ishtar de färdigheter hon fått på tidigare arbetsplatser och hur de hjälper henne i hennes nuvarande arbete. 

“Jag lärde mig att samarbeta, jag lärde mig att be om hjälp och slitas från mina rädslor och ego. Det är framtida färdigheter. Det är agilitet. Framgångsfaktorn är att inhämta kunskap och praktisera kunskap på ett nytt sätt.”


4 juli

Morgondagens förändringsledare - där kultur och tech möter entreprenörskap. Google

Tahero på scen med moderator Ida Brusewitz.

Vad ska vi göra när det det digitala utanförskapet ökar i takt med digitaliseringens framfart? Tahero menar att vi måste se till att människor i samhället hänger med i den digitala utvecklingen. Detta gör TechBuddy genom att serva det digitala samhället - hemma hos kunden. 8 av 10 svenskar är i behov av teknisk hjälp, därför matchar TechBuddy digitala talanger med de som behöver hjälp, på ett enkelt och prisvärt sätt.

Se hela samtalet här


Tack till alla inblandade för årets Almedalsveckan, vi ses nästa år!



Om TechBuddy

TechBuddy grundades i Stockholm 2016 och erbjuder TechBuddy personlig teknikhjälp där den verkligen behövs - hemma hos kunden - oavsett produkt eller leverantör. Allt för att göra teknik roligt, hållbar och tillgänglig för alla.