2018-12-13 13:12Bloggpost

Hur mycket påverkar nya teknikprylar miljön?

I förra veckan lanserade Apple sina nya iPhone modeller: iPhone Xs, iPhone Xs Max och iPhone XR. Många lockas av de enorma skärmarna och fantastiska kamerorna. Men bakom ligger en mörkare verklighet. Hur mycket påverkar nya teknikprylar miljön egentligen?


Många byter ut sin mobil varje eller vartannat år, och har därmed en stor samling mobiltelefoner som bara ligger hemma och skräpar. Varje nyproducerad mobil, med en vikt på 169 g, avger nämligen hela 86 kilogram avfall. Det är mer än vad en elektrisk borrmaskin, ett kg nötkött och ett kg kycklingkött avger - tillsammans. Det är bland annat slagg från blysmältverk och gruvavfall som bidrar till den höga siffran.

Att i princip alla i Sverige äger en mobiltelefon är inga nya nyheter. Att det däremot säljs fyra miljoner mobiltelefoner per år, trots att 97% av befolkningen redan äger en mobil, vet inte alla. Många byter ut sin mobil varje eller varannat år, och därför har många en hög mobiler hemma som inte används.

Den största miljöboven är däremot inte mobilen, utan den bärbara datorn, som ger avfall på 1200 kilogram. Avfall som kan liknas med tyngden av en bil. Är det verkligen värt det?

Vi på TechBuddy brinner för att göra elektronikbranschen mer hållbar. De senaste decenniernas explosionsartade tekniska utveckling har gjort elektronikbranschen extremt konkurrensutsatt och pressat priserna till förmån för konsumenterna men få känner till elektronikkonsumtionens baksidor med inhumana arbetsförhållanden och enorma miljöpåverkan. Det vill vi förändra.

När du är osäker på om din mobil kan återanvändas, om den ska återvinnas eller kan säljas vidare till någon annan - ta hjälp av oss. Vi kan hjälpa dig i den stora djungeln av smartphones, och hjälpa dig välja den miljövänligaste. Tillsammans kan vi alla hjälpa vår planet och varandra. Boka din Buddy här.Om TechBuddy

TechBuddy grundades i Stockholm 2016 och erbjuder TechBuddy personlig teknikhjälp där den verkligen behövs - hemma hos kunden - oavsett produkt eller leverantör. Allt för att göra teknik roligt, hållbar och tillgänglig för alla.